Om Vodka & Hubba Bubba

 Vad handlar 

Vodka & Hubba Bubba

om?


Vodka & Hubba Bubba är första delen i biografitrilogin om 

Oscar Freyres liv.


Handlingen utspelar sig i Peru mellan åren 1968 till 1972 och förflyttas sedan till Sverige fram till sommaren 1979 då titeln för boken uppkom.

Min tidiga uppväxt blev en bergochdalbana som inleddes av mina föräldrars skilsmässa då jag var omkring 5 år. Mor, som hade varit hemmafru under äktenskapet, återgick till sitt gamla arbete som dessvärre tog all mer tid från henne. Livsfarliga inbrottstjuvar, osämja med grannarna och Limas intensiva trafik tvingade henne att inackordera mig och lillebror hos vår farmor och farfar. Hos dem blev livet mycket tryggare och eftersom farmor var spindeln i nätet för släkten kom våra jämnåriga kusiner att bli våra bästa vänner. När vi flyttade med farmor och farfar till en jättefin badort vid havet kom jag äntligen att trivas med tillvaron. Jag började skolan och skaffade mina första vänner och så plötsligt, en dag när mor kom på besök, hade hon med sig ett chockartat besked. Hon hade träffat en svensk man, som hette Rolf, och ville flytta ihop med honom i Sverige!

Taktiken gick ut på att hon skulle sondera läget i det nordliga sagolandet med svensken medan vi tålmodigt avvaktade hos farmor och farfar under ett års tid. Mor bodde med Rolf i Stockholm. Han visade henne runt och hon fick segla med honom. Hon lyckades få diverse ströjobb och ett av dem var som barnflicka hos Beppe Wolgers. När det året väl hade gått och mor kommit tillbaka fast besluten att flytta till Sverige vägrade jag att följa med! Jag var trött på att flytta och ville stanna kvar i Peru, helst med far. Men så kom den dagen då svaret från honom uteblev och jag förstod att han inte ville ha med mig i sitt nya liv.Då bestämde jag mig för att följa med. I oktober 1972 anlände vi till de färggranna trädens land och ett nytt kapitel i mitt liv begynte.

I början på 70-talet fanns inte många utomeuropeiska invandrare i Sverige, chilenarna kom knappt två år senare, så vi kände oss som pionjärer. Detta bidrog till en ganska snabb anpassning i vårt nya hemland och Rolf visade sig vara en trygg och snäll man som älskade båtar! Efter en flytt från ett hål i väggen på Söder gjorde vi ett mellanspel i miljonprogrammets Fisksätra. Till slut gick dock flyttlasset till snofsiga Lidingö för att där dela på ett hus tillsammans med Rolfs exfru och hans tidigare familj. Den kombinationen gick sådär men trots spänningar och kulturkrock gick det så pass bra ändå att vår lillasyster kom till världen år 1975. Nyetableringen i det nya landet fullbordades med en märklig frukost en midsommardag år 1979!


Vodka & Hubba Bubba är också en skildring av latinamerkanernas livsåskådning, humor, praktiska egenskaper och kulturella olikheter gentemot svenskarnas dito. En inblick i hur våra världar skiljer sig åt genom en person som har god insyn i båda dessa!


Nedan finns de bilder som fanns med i den första utgåvan av romanen 2013. Klicka på bilden för större upplösning.


Mor och fars bröllopsfoto med några ur släkten Freyre, 1962

Farbror Pepe (andra från vänster), farbror Oswaldo (i mitten övre raden), farbror Beli (längst höger övre raden), faster Marita (nedre till vänster), Mor och far, faster Nora (nedre till höger)Min far och jag i Lima mars 1964
Min mor med mig (till vänster) och lillebror Javier. Quillabamba 1968


Med våra kusiner, maj 1970 Mor med Beppe Wolgers, Jämtland 1971


I vår radhus i Fisksätra, sommaren 1973
Med Jonas och hans koja, Lidingö 1975

Min styvfar Rolf med vår lillasyster Patricia, 1977Den lilla holmen strax utanför Lidingö där titeln till romanen myntades, 1979


Oscar Freyre

epost:  oscar.freyre@yahoo.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar